Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

TWO YEARS AFTER... WHERE WE ARE ???

2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ - ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ?


We are operating in the market of IVF Units for two years, what changed, what happened, which are our strengths - WHERE WE ARE ??

Βάση αναφοράς της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής (ESHRE, Ιούλιος 2014), προκύπτει ότι ένα στα έξι ζευγάρια παγκοσμίως θα αντιμετωπίσει τουλάχιστον μια φορά πρόβλημα γονιμότητας στην διάρκεια της Αναπαραγωγικής ζωής τους. Όπως εκτιμάται η  αποτυχία τεκνοποίησης διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών αφορά 9% των γυναικών ηλικίας 20-44 ετών. Η Ανδρική υπογονιμότητα αποτελεί 20-30% όλων των περιπτώσεων, η γυναικεία 20-35%, και 25-40% αφορά και τους δυο συντρόφους, ενώ σε 10-20% η αιτία είναι άγνωστη. Είναι αποδεδειγμένο ότι η υπογονιμότητα επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής του ζευγαριού όπως κάπνισμα,παχυσαρκία και στρες. Βασική αιτία στην σημερινή εποχή αποτελεί όμως η αύξηση της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας και του συντρόφου της. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως από το 1978 μέχρι στιγμής 5 εκατομμύρια παιδιά γεννήθηκαν με Εξωσωματική Γονιμοποίηση.

Κύκλοι/ Θεραπείες IVF

Η Ευρώπη πρωτοπορεί  στη θεραπεία υπογονιμότητας διενεργώντας το 55% των κύκλων εξωσωματικής παγκοσμίως. Το 2011 (τελευταία χρονιά με πλήρη δεδομένα) έχουν δηλωθεί 588.629 θεραπευτικοί κύκλοι από 33 Ευρωπαϊκές χώρες, 151.923 από ΗΠΑ, 66.120 από Αυστραλία/Νέα Ζηλανδία. Ο συνολικός αριθμός θεραπευτικών κύκλων ενώ αυξανόταν από 5-10% ετησίως, τελευταία παρουσιάζει επιβράδυνση. Οι πιο δραστήριες χώρες ήταν: η Γαλλία με 85.433 θεραπευτικούς κύκλους, η Γερμανία με 67.596, η Ισπανία με 66.120, η Ιταλία με 63.777, η Μεγάλη Βρετανία με 59.807 και Ρωσία 56.253. Από τις Σκανδιναβικές χώρες η Σουηδία με 18.510 και η Δανία με 14.578. Στην Ελλάδα έχουμε 55 Μονάδες IVF με περίπου 10.000 θεραπευτικούς κύκλους.
Οι πιο δραστήριες χώρες παγκοσμίως είναι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.

Συνθήκες και δυνατότητες θεραπείας IVF
Οι Σκανδιναβικές χώρες όπως επίσης το Βέλγιο, η Σλοβενία και η Ισλανδία έχουν το υψηλότερο αριθμό κύκλων ART ανά ένα (1) εκατομμύριο του πληθυσμού. Στις χώρες αυτές  το 3% των γεννήσεων προέρχεται από ART διαδικασίες ενώ στης ΗΠΑ το 1%. Γενικά παγκοσμίως 1.5 εκατομμύρια θεραπευτικοί κύκλοι εκτελούνται ετησίως με περίπου 350.000 γεννήσεις παιδιών από διαδικασίες ART.

Θεραπείες

Το ICSI αποτελεί την πιο δημοφιλή τεχνική IVF παγκοσμίως με ποσοστό 75% ανάμεσα στις άλλες τεχνικές ART. Όσον αφορά το ποσοστό επιτυχίας με εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων, αυτό συνεχώς αυξάνεται όπως και ο αριθμός των κύκλων με κατάψυξη. Το Vitrification (υαλοποίηση) πρωτοπορεί στο χώρο της κατάψυξης ως μέθοδος αυξάνοντας τα ποσοστά επιβίωσης των ωαρίων και εμβρύων. Το Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών (OHSS) αποτελεί την πιο συχνή επιπλοκή που σχετίζεται με τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και το 2011 δηλώθηκαν 1.683 περιστατικά OHSS σε 28 από 33 Ευρωπαϊκές χώρες  (0.6% κύκλων). Τα πιο υψηλά ποσοστά OHSS αναφέρθηκαν στην Ρωσία, στην Ιταλία και στην Ισπανία.


Ποσοστά εγκυμοσύνης
Το ποσοστό γέννησης ανά ένα θεραπευτικό κύκλο εξωσωματικής, παγκοσμίως  το 2006 ήταν 20.5% ανά λήψη ωαρίων και 25.2% συσσωρευτικά. Ο μέσος αριθμός μεταφερόμενων εμβρύων ανά εμβρυομεταφορά ήταν 1.75.

Στην Ευρώπη παρουσιάζεται σταθερή πτώση του ποσοστού πολύδυμων κυήσεων από 26,9% το 2000στο 19,4% το 2011, ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό ήταν 27.5  δίδυμα, και 2.5% τρίδυμα. Η Σουηδία έχει το μικρότερο ποσοστό πολύδυμης κύησης.    



Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μέτρησης των αποτελεσμάτων της θεραπείας. Μπορεί να εκφράζεται με το πόσο συχνά ένας θεραπευτικός κύκλος οδηγεί σε εγκυμοσύνη και γέννηση παιδιού, είτε ως ποσοστό που η εμβρυομεταφορά οδηγεί σε έναρξη μιας εγκυμοσύνης και γέννηση παιδιού. Η δεύτερη επιλογή φαίνεται να είναι πιο ακριβής και αυτό διότι υπολογίζει πραγματική πιθανότητα εγκυμοσύνης και δεν εμπεριέχει και θεραπευτικούς κύκλους που κάποιοι τελειώνουν νωρίς είτε καταλήγουν σε συλλογή εμβρύων, είτε κατάψυξη ωαρίων.

Σε αυτό το σημείο με υπερηφάνεια μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ASSISTING NATURE βρίσκεται  στην κορυφή των Ευρωπαϊκών Κλινικών βοηθώντας τα ζευγάρια να πραγματοποιήσουν το όνειρο γέννησης ενός παιδιού.
Η Μονάδα μας λειτουργεί χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα φιλικό προς τον ασθενή μοντέλο και μέσο monitoring groups σημαντικά βελτιώνει της σχέσεις ανάμεσα στην ασθενή και το προσωπικό. Κατά τη διάρκεια των 2 ετών λειτουργίας μας, ήδη κατά 60% εφαρμόσαμε την "non paper Clinic" πολιτική.



Το "high ended" Εμβρυολογικό Εργαστήριο μας λειτουργεί σε περιβάλλον αέρα Class One, κλειστής κυκλοφορίας με εσωτερική υπερπίεση το οποίο αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς στα σύγχρονα εργαστήρια βιοτεχνολογίας. Όλες οι διαδικασίες του εργαστήριου ταυτοποιούνται και παρακολουθούνται από το σύστημα IVF Witness, με το οποίο εκμηδενίζονται οι πιθανότητες λάθους στο χειρισμό των γαμετών του ζευγαριού.

Στην διάρκεια των δυο (2) ετών λειτουργίας δεν παρουσιάστηκε καμία ιατρική επιπλοκή, όπως η υπερδιέγερση των ωοθηκών, αντιθέτως χάρη στη λεπτομερέστατη προετοιμασία των ασθενών διαγνώσαμε και αντιμετωπίσαμε περιπτώσεις υπέρτασης και καρδιακών νοσημάτων.

Η Μονάδα μας έχει δικαιωματικά τον τίτλο "OHSS FREE Clinic" που σημάνει Κλινική χωρίς υπερδιέγερση ωοθηκών καθώς οι εξειδικευμένοι ιατροί μας είναι παγκοσμίως γνωστοί για την ανακάλυψη  και εφαρμογή ειδικής πολιτικής και πρωτοκόλλου GnRΗ Triggering/Freeze all.

Επιπλέον εφαρμόζουμε ειδικά προγράμματα για ογκολογικούς ασθενείς ‘’OncoFertlity’’ και προγράμματα Συντήρησης Γονιμότητας -Social Freezing- βοηθώντας τους ασθενείς στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους.

Υπομονετικά κτίζουμε  την Τράπεζα Κρυοσυντήρησης Ωαρίων βελτιώνοντας την θέση μας στο πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων.

Στην παρούσα φάση  πάνω από 15% των ασθενών μας επιλέγουν και ακολουθούν την διαδικασία προεμφυτευτικής διάγνωσης PGS/PGD με ανίχνευση όλων και των 23 χρωμοσωμάτων. Με την ανωτέρω μέθοδο γίνεται screening των ανωμάλων εμβρύων και μεταφέρονται μόνο χρωμοσωμικά υγιή έμβρυα, ελαττώνοντας την πιθανότητα αποβολής και ταυτόχρονα αυξάνοντας σημαντικά την πιθανότητα σύλληψης σε ποσοστά ανώτερα του 60%,

Στην Μονάδα μας εφαρμόζουμε και στηρίζουμε την στρατηγική "Advanced office hysteroscopy for all reproductive patients ® " η οποία σημαίνει υστεροσκοπικό έλεγχο για κάθε ασθενή πριν  ξεκινήσει η διαδικασία Εξωσωματικής Γονιμοποίησης .

Mε μεγάλη αφοσίωση εφαρμόζουμε καινούργιες τεχνικές στο χώρο της Ανδρικής υπογονιμότητας χρησιμοποιώντας το νέο απόκτημα μας Müller Microscope στην διαδικασία MicroTESE (μικροσκοπική βιοψία όρχεων για ανεύρεση σπέρματος σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας).

Μαζί με το μη κερδοσκοπικού τύπου  Ίδρυμα μας "Assisting Nature College of Reproduction", το 2015 οργανώσαμε είδη δύο επιστημονικές εκδηλώσεις: το Συνέδριο "Innovation in male infertility" με ομιλίες των Καθηγητών Ανδρολογίας Sandro Esteves και Νίκου Σοφικίτη και εν συνεχεία ένα εκπαιδευτικό course Ενδοσκοπικής Χειρουργικής "Preceptorship in Reproductive Endoscopy" με τη συμμετοχή εκλεκτών συναδέλφων από την Μέση Ανατολή, που ήρθαν να μετεκπαιδευθούν στο κέντρο μας

        
to be continued,  read our blog in few days............







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου